Ce trebuie sa stim cand alegem o ghirlanda luminoasa pentru exterior


  Ghirlandele luminoase sunt o optiune populara pentru amenajarea spatiilor exterioare, fie ca vorbim despre gradina, terasa sau balcon. Ne putem bucura de ele indiferent de sezon, dar mai ales vara cand serile calde ne imbie sa ramanem cat mai mult in aer liber. Sunt o optiune versatila, aduc un plus de frumusete vietii de zi cu zi, sarbatorilor si evenimentele pe care le organizam. Cand alegi cea mai potrivita ghirlanda pentru spatiul tau diferenta este notabila.

     Pentru a face cea mai buna alegere avem nevoie sa cunoastem si sa tinem cont de cateva caracteristici variabile: tipul de cablu, de becuri, de modul de alimentare. Pe langa caracteristicile ghirlandei trebuie sa tinem cont si de locul unde le vom folosi, de vreme, de tipul de iluminat pe care dorim sa-l obtinem. 

     Modelul cablului

     Ghirlandele luminoase se produc cu doua tipuri de cabluri: cu fasungul prins direct sau atasat printr-un pendul (o bucata de cablu cu lungimi variabile).

     Cablul poate fi rotund sau plat, diferenta este doar una estetica. Tot din considerente estetice s-a optat pentru doua culori, alb sau negru.

     In principiu nu exista reguli legate de modul in care folosim fiecare dintre modele, dar particularitatile fiecaruia il fac sa se protriveasca mai bine în anumite zone. Cele cu fasungul direct pe cablu se preteaza mult mai bine sa fie prinse in jurul copacilor, de-a lungul gardurilor, balustradelor, în zona tavanelor mai joase. Poate fi folosit si in interior, prins in jurul tabliei patului, in jurul oglinizilor sau rafturilor. Cele cu pendul creeaza o imagine frumoasa acoperisurilor, tavanelor inalte sau oricand dorim sa „aducem” mai aproape cerul cu stele.

     Unele modele au becul protejat de elemente decorative care aduc un plus din punct de vedere estetic.

     Modelul becului

    Pasul urmator este sa hotarati ce tip de bec veti utiliza. Aveti de ales intre doua variante: incandescent sau LED. Becurile incandescente reprezinta vechea tehnologie, sunt mai delicate, consuma mai mult si au o durata de viata mai scurta decat cele tip LED. Noua tehnologie a permis aparitia becurilor dimabile care ne ofera posibilitatea de a controla luminozitatea trecand de la cald si stralucitor la subtil si intim. Aceste calitati ale becurilor sunt importante atunci cand ne dorim sa obtinem o anumita atmosfera. De asemenea trebuie sa aveti in vedere ca ghirlandele vin cu 10 sau 20 de becuri, asa ca alegeti tinand cont de suprafata pe care doriti sa o acoperiti.

    Ghirlandele luminoase de exterior folosesc doua tipuri de alimentare, prin stecher sau solar. Cele solare au in componenta un panou care transforma lumina soarelui in energie pe care o stocheaza intr-o baterie acumulator. Timpul lor de functionare este intre 6 si 10 ore, in functie de capacitatea bateriei si de cat a avut panoul contact cu lumina solara (in functie de conditiile atmosferice). Pentru a fi siguri ca am ales o ghirlanda pentru exterior trebuie sa verificam atent speficificatiile tehnice din prezentarea produsului. IP44 sau IP65 sunt cei doi indici care ne spun ca am ales o ghirlanda pentru exterior. Indicele de protectie face referire la gradul de protectie impotriva influentelor externe.


Comanda acum orice tip de ghirlanda si noi avem grija sa fie la tine in 24 de ore!

Raluca Dinu

Echipa GhirlandeLuminoase.ro