Becuri LED vs. becuri incandescente

Becuri LED sau becuri incandescente? Cu siguranta v-ati intrebat care este asemanarea dintre cele doua produse, care sunt mai putin daunatoare, cum le putem deosebi, care sunt diferentele de eficienta sau care rezista cel mai mult. In urmatorul articol veti gasi toate detaliile si argumentele care va pot usura alegerile, dar si sugestiile noastre, ce vor reduce timpul de cautare al produsului dorit. 

1. Eficienta
Becurile LED sunt cele mai eficiente tipuri de iluminat de pe piata, fiind mult mai rentabile fata de becurile incandescente. Eficienta tipica a sursei variaza intre 37 si 120 lumeni / watt. Totusi, locul in care LED-ul straluceste cu adevarat este in eficienta sistemului lor (cantitatea de lumina care ajunge de fapt in zona tinta dupa ce toate pierderile sunt luate in considerare). Majoritatea valorilor pentru eficienta sistemului LED cad peste 50 lumeni / watt.
Becurile incandescente sunt cele mai slabe dintre toate luminile moderne din punct de vedere al eficientei, deoarece o mare parte din energie (90%) este destinata generarii de caldura in loc de lumina. Eficienta sursei lor (cantitatea de lumina emisa de bec in general) este de aproximativ 10 lumeni / watt, iar eficienta sistemului lor (cantitatea de lumina care ajunge efectiv in zona tinta dupa ce sunt luate in considerare toate pierderile) este si mai mica.

lumens vs watts

 

2. Emisii
Becurile LED produc un spectru foarte ingust de lumina vizibila fara pierderi la tipurile de radiatii irelevante (IR, UV) sau caldura asociata cu iluminarea conventionala, ceea ce inseamna ca cea mai mare parte a energiei consumata de sursa de lumina este convertita direct in lumina vizibila.
Becurile incandescente emit un procent foarte mic din emisiile lor ca lumina vizibila. O parte mult mai mare este emisa ca infrarosu (in esenta caldura). Daca nu incercati sa incalziti o camera cu becurile incandescente, aceasta este o caracteristica generala negativa a luminii incandescente.
Becurile LED emit foarte putina caldura.
Becurile incandescente emit aproximativ 90% din emisiile lor sub forma de caldura. In unele circumstante, emisiile de caldura ar putea fi benefice, totusi, este in general este un lucru rau sa emiti caldura, deoarece reprezinta o ineficienta energetica. Scopul final al dispozitivului este sa emita lumina, nu caldura.

Bec 4 LEDuri Filament, 4W, din Plastic, Dimabil, E27, A60, Lumina Calda, de Exterior

Bec Incandescent Mare, 25W, Din Sticla, Dimabil, E27, ST64, Lumina Calda, de Exterior

3. Temperatura de culoare
Becurile LED sunt disponibile într-o gamă largă de temperaturi de culoare care se întinde în general între 2200K-6000K (de la galben sau „cald” la albastru sau „rece”).
Becurile incandescente sunt, de asemenea, disponibile într-o gamă de temperaturi de culoare. Cele trei opțiuni principale pentru consumatori includ Soft White (aproximativ 2700K – 3000K), Cool White (3500K – 4100K) și Daylight (5000K – 6500K).

Bec LED, Lumina foarte Calda

Bec LED, Lumina Naturala

4. Intensitatea luminii
Lumina becurilor LED este foarte ușor de diminuat, daca becurile sunt dimabile, de la 100% la 0,5%. Becurile LED nu sunt compatibile cu variatoarele / dimmerele tradiționale cu incandescență, așa că trebuie să achiziționați și dimmere / variatoare specifice becurilor LED, dacă doriți să diminuați lumina.
Lumina becurilor incandescente este, de asemenea, foarte ușor de atenuat. Lumina incandescentă este extrem de sensibilă la intrările de tensiune și funcția de reglare a luminii emite exponențial mai puțină lumină pe măsură ce tensiunea este redusă. Diminuarea luminii becurilor incandescente are un efect mai mare asupra altor caracteristici ale luminii, cum ar fi consumul de energie, durata de viață și temperatura de culoare.

temperatura-de-culoare

5. Durata de viata
Becurile LED-urile sunt cele mai durabile surse de lumina disponibile pe piata. Durata de viata este variabila, dar valorile tipice variaza de la 20.000 de ore la 30.000 de ore inainte ca un bec sau o lampa sa necesite inlocuirea.

Becurile incandescente au cea mai slaba durata de viata dintre orice bec de pe piata (aproximativ 1.200 de ore). Valorile tipice ale duratei de viata pentru becurile HID precum HPS sau CFL sunt de aproximativ 10.000-24.000 de ore (de 10-20 de ori mai mult). Becurile LED dureaza de 2-10 ori mai mult decat becurile HID, ceea ce inseamna ca au o durata de viata de aproximativ 50-100 de ori mai mult decat a becurilor incandescente.

 6. Costuri de intretinere pe viata
Iluminatul cu becuri LED are costuri initiale relativ mari, dar costuri reduse pe durata de viata. Tehnologia plateste investitorul inapoi in timp (perioada de rambursare). Rambursarea majora provine in primul rand din costurile reduse de intretinere in timp (in functie de costurile cu forta de munca) si in al doilea rand din imbunatatirea eficientei energetice (in functie de costurile cu energia electrica).
Becurile incandescente sunt de departe cea mai ieftina varianta de iluminat de pe piata, dar sunt greu de intretinut in timp, deoarece durata lor de viata este atat de scurta. Becurile incandescente vor trebui probabil reachizitionate de 20-50 de ori, iar costurile de munca asociate vor trebui platite pentru a atinge durata de viata echivalenta a becurilor LED. In plus, becurile incandescente au cele mai mari costuri de energie de pe piata.

7. Costuri initiale
Costurile becurilor LED sunt medii – mari, dar variabile in functie de specificatii. Becurile LED au preturi cuprinse intre 8 lei si 79 lei. Costurile becurilor incandescente sunt ieftine in comparatie cu becurile LED, au preturi cuprinse intre 5 lei si 13 lei

8. Rezistenta la socuri

Becurile LED sunt lumini in stare solida (SSL) care sunt greu de deteriorat la socurile fizice.
Becurile incandescente sunt fragile in comparatie cu becurile LED, deoarece functioneaza folosind un filament invelit intr-un bec de sticla.

 9. Toleranta la temperaturi scazute / mari
Becurile LED se vor aprinde instantaneu de la minus 40 de grade Celsius.
Becurile incandescente pot avea mici intarzieri la temperaturi foarte scazute, deoarece dureaza putin mai mult pana sa se incalzeasca la temperatura in care este emisa lumina.
Becurile LED pot rezista si la 50 de grade Celsius. LED-urile sunt bune pentru toate temperaturile normale de functionare, atat in interior, cat si in exterior. Ele, totusi, prezinta performante degradate la temperaturi semnificativ ridicate si necesita o absorbtie semnificativa a caldurii, mai ales atunci cand sunt in apropierea altor componente sensibile.
Pentru becurile incandescente nu am putut gasi date obiective despre performanta becurilor in situatii de temperatura ridicata. 


10. Garantie
Becurile LED au garantie de 12-24 luni, pe cand becurile incandescente nu au garantie, datorita duratei de viata scurte si pretului scazut de achizitie.

In concluzie, speram ca aceasta comparatie sa va fie utila in alegerea produselor, iar argumentele aduse tehnologiei LED sa fie convingatoare.

Comanda acum orice tip de bec LED sau ghirlanda cu becuri LED si noi avem grija sa fie la tine in 24 de ore!

Andreea Orasanu

Echipa GhirlandeLuminoase.ro